Dit is de échte reden dat influencers fotodumps met 20 foto’s per post delen
Hoe de fotodump op Instagram (20 foto’s per post??!!) met captions als ‘life lately’ ons leven binnen is gedenderd.
Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen wanneer het einde van de maand nadert. Het veroorzaakt namelijk een overvloed aan dumps op Instagram. Sinds het platform in augustus het aantal foto’s in een carrousel verdubbelde van 10 naar 20, lijkt vooral het einde van de maand een soort terugblikkend verlangen aan te wakkeren waarbij 20 foto’s meer regel dan uitzondering is. Albums vol met vakantiekiekjes, restaurantfoto's, geposeerde portretten, huisdieren, babies, interieurfoto’s, wazige feestkiekjes etc. etc. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een chaotische verzameling, maar wie wat beter kijkt prikt daar al snel doorheen. De foto’s zijn vaak gesorteerd op kleur, gevoel en (zie het als een kunstcollage) zorgvuldig geselecteerd. Laat je vooral niet misleiden door dat ene wazige kiekje, de zogenaamde ‘je ne sais quoi’-foto, die vooral bedoeld is om het geheel ongeregisseerd te laten lijken (net het echte leven).
Het is waarschijnlijk ook de reden dat de bijschriften weinig betekenisvol zijn. Populair is ‘Life lately’, of nóg simpeler; ‘Oktober dump’. Vergezeld met een paar emoticons 🦔🍁. We slingeren 20 foto’s uit ons leven het platform op voor anderen om te zien, maar we hebben er blijkbaar niet echt een bedoeling mee.
Als je zo door je timeline scrollt lijkt de tijd waarin Instagram de plek was waar je een weldoordachte foto plaatste voor je volgers, lang geleden. Eén beeld vergezeld door tekst die iets zei over je huidige staat/situatie/gevoel/humeur/leven/ voor je vrienden om te zien. Maar inmiddels lijkt één foto, géén foto. Ik was laatst te gast op een lunch en zat tegenover twee influencers. Ze bespraken het belang van de fotodump en deelden tips hoe je een fotodump er zo nonchalant mogelijk uit kon laten zien. “Een lege straat doet het altijd goed, of een half opgedronken kop koffie”. Ze waren het er allebei over eens; hoe meer foto’s in een carrousel - hoe beter. Niet omdat de volger daar om vroeg. Nee, dit had alles te maken met het algoritme van Instagram. De New Yorker schreef laatst nog in een artikel dat berichten met zoveel mogelijk foto’s op Instagram 1,4 keer meer mensen bereikten dan een bericht met een enkele foto. En maar liefst 3,1 keer meer betrokkenheid (likes, shares en reacties).
Toen ik vorige week aan mijn volgers vroeg waarom zij kozen voor een fotodump, kreeg ik vergelijkbare reacties. “Ik voel me best wel schuldig dat ik mijn volgers bombardeer met foto’s, maar het lijkt de enige manier om wat bereik te krijgen”, zei er één. Mijn nichtje (Gen Z) noemde het plaatsen van één foto (op welk platform dan ook) zelfs sociale suicide. “Wat als het een stomme foto is?” En ik geef toe: om überhaupt nog op te vallen tussen de beroemdheden, professionele influencers, glossies, kranten, merken met een heel social media team, lijkt een simpel kiekje ook niet meer van deze tijd. De tijd dat social media bedoeld was om contact te maken met vrienden (hallo Hyves) is voorgoed voorbij: Instagram is een cash cow. Van zowel de influencers, commerciële merken, media tot Instagram zelf. Want Instagram kan in hun uitingen wel doen alsof ze met de verhoging van tien naar twintig foto’s vooral luisteren naar de wens van de gebruikers, deze verhoging is vooral dit: goed voor Instagram zelf. Content met een hoge betrokkenheid en een hoog volume betekent dat we langer op het platform zijn, dus meer advertentie-inkomsten voor het platform.
Zijn we een slaaf geworden van ons eigen social media kanaal? Ik denk het wel. We proberen de overvloed aan content tegen te gaan door zelf ook een overvloed aan content te plaatsen. Als ik tegenwoordig door Instagram scroll, kijk ik niet naar het leven van vrienden. Ik kijk naar opgezette strategieën, verkooptrucs, zorgvuldig gecureerde foto’s. Alles om vooral Instagram te kunnen pleasen. We zien influencers niet voor niets vragen om likes, of bedelen om de comments toch vooral in de reals te plaatsen, in plaats van in DM omdat Instagram je dan beloont met meer bereik. Ik hoorde laatst van een influencer dat er zelfs enorme appgroepen bestaan waar influencers elkaar helpen door zo gauw er een post is geplaatst, te vragen om meteen te liken (juist: voor meer bereik).
In een wereld waar algoritmes de dienst uitmaken doen we blijkbaar alles voor een beetje aandacht. Je volgers dagelijks bombarderen met complete fotoalbums, lijkt dan ineens niet zo gek meer.